Digitaal lezen en luisteren - injona teaching maakt digitaal lezen en luisteren mogelijk..

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:Digitaal lezen en luisteren.


Mensen met een leesbeperking, bijvoorbeeld dyslecten of slechtzienden, kunnen gebruik maken van gesproken tekst ter ondersteuning bij het lezen en daarbij mee lezen met een leescursor. ICT hulpmiddelen of voorleessoftware kan uitkomst bieden om met deze leesbeperking om te gaan.Kurzweil 3000, Sprint plus en Claroread is een zelfde soort software  hangt wel een kostenplaatje aan vast. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor het gebruik van een Daisy-speler.
Maar De Apple produkten zoals Iphone en Ipad en mac computer IOS. Hebben standaard een voorlees funktie in het het software zitten met daarbij alle realspeak stemmen zoals Xander, Ellen in het Nederlands  maar De engelse en duitse en franse stemmen enz zijn ook aanwezig je moet ze wel even downloaden. Wil u meer weten volg dan onze workshop Voorlees funktie Apple iOS / iPad.


Gratis voorlees software van Apple
Nieuw is de Apple Mac computer en Ipad niet, die al standaard zijn voorzien van een voorlees functie en met meelees cursor. En daar bij zijn alle realspeak stemmen (in alle talen)  van hoge kwaliteit zoals de nederlandse stem Xander ook aanwezig.Het voordeel is dan ook dat je geen extra voorlees software hoeft aan te schaffen wat verder heel wat kosten besparend is. Verder zijn er ook apps die betaalbaar zijn zoals ,Vbooks reader en Voice Dream.
Deze iOS is een gebruiksvriendelijke voorleessoftware (ICT hulpmiddel)dat in alle lagen van het onderwijs gebruikt kan worden. Het programma wordt ingezet voor mensen met dyslexie of met een lees beperking. Uniek is de integratie met de softwareapplicaties op de computer, waardoor praktisch alle tekst op de computer kan worden voorgelezen. Het werkt ook op Internet Safari, maar ook PDF-files (content van Injona) worden perfect voorgelezen.  kan gebruikt worden ter ondersteuning van het lezen, leren en studeren.

Lees hier verder
Voice Dream            vBookz PDF
iBooks leest uw boeken voor


Wist je dat je van ieder boek in iBooks een audioboek kunt maken? Door de juiste schakelaars om te zetten leest je iPhone, iPad of iPod ieder boek voor, waarbij ook automatisch de pagina’s worden omgeslagen. In deze tip leggen we uit hoe je deze verborgen audioboek-functie activeert en wat je kunt doen om de geluidskwaliteit te verbeteren.
Boeken laten voorlezen met ‘Spreek scherm uit’


Hoe schakeld u deze functie in?

We gebruiken in deze tip de toegankelijkheidsfunctie Spreek scherm uit. Hiermee leest de iPhone hardop voor wat er op het moment wordt getoond. Dit is een optie die veel wordt gebruikt door slechtziende iOS-gebruikers, maar ook bij het lezen van boeken goed van pas komt. De iPhone leest in iBooks niet alleen de getoonde pagina voor, maar bladert ook automatisch door naar de daarop volgende pagina’s. Hierdoor wordt ieder geschreven boek in principe een audioboek, alles wordt  voorgelezen door een realspeak stem van Apple die standaard aanwezig is.
We hebben een aparte tip over het voorlezen van schermteksten op de iPhone:
Je activeert het scherm voorlezen door de volgende stappen te volgen:
1 Ga naar de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
2 Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak.
3 Zet het schuifje op groen bij Spreek scherm uit.

Boeken voorlezen in iBooks


Nu je eenmaal de voorleesstem hebt ingeschakeld kun je een ebook openen om te laten voorlezen. Dit doe je als volgt:
4 Start iBooks en open het gewenste boek.
5 Veeg met twee vingers vanaf bovenaan het scherm naar beneden.
Bovenin het scherm verschijnt een audiospeler, die je met een pijltjesknop opent of sluit. Hiermee kun je het voorlezen pauzeren of snel een pagina vooruit of achteruit te springen. Je kunt met de icoontjes met een schildpad en haas ook de snelheid regelen. Vergrendel je de iPhone, dan zal de verteller blijven praten totdat jij het voorlezen pauzeert. Op het ontgrendelscherm heb je ook toegang tot deze afspeelknoppen.

Kwaliteit voorleesstem verbeteren

Je kunt de geluidskwaliteit van de voorleesstem verbeteren door te kiezen voor Stemmen. Daar staan alle talen waarin iOS kan voorlezen. Door op een taal te klikken krijg je vaak de keuze Betere kwaliteit, waarmee een speciaal taalpakket wordt gedownload wat de geluidskwaliteit verbetert. Deze pakketten zijn meestal ongeveer 150MB groot.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu